پنجمین نشست روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور با رویکرد معارف اسلامی روز شنبه 7 مهر ماه در سالن شهید عبدالکریمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در این نشست آقای الهی خراسانی، استاد حوزه و رئیس میز توسعه و توانمندسازی علوم اسلامی به بیان نقدهایی بر نقشه جامع علمی کشور پرداخت و گفت: در نقشه جامع علمی کشور به لحاظ ایدئولوژیک هم از ما انتظار می رود که در زمینه معارف اسلامی هم نقش فعال تری داشته باشیم.
وی با بیان اینکه مطالعات بین رشته ای و زیرساخت ها در این سند مورد غفلت قرار گرفته است، اظهار کرد: مجموعه ای که هویت علمی خودش و استقلال تفکر را برای خودش به رسمیت نشناسد، ورود مشتاقانه ای به اسناد ملی ندارد و دستیابی به قله مورد نظر نیز امکان پذیر نخواهد شد.
استاد الهی خراسانی با اشاره به اینکه در نقشه جامع علمی کشور در نزدیک کردن اسلام به علوم دیگر ساده انگاری انجام شده است، اظهار کرد: این فرآیند باید در سه مرحله مواجه انتقادی با دانش موجود در بستر خود علم، ویراستاری فرهنگی نسبت به علوم انسانی و بازخوانی علم از مبدأ و مقصد انجام پذیرد.
وی علوم انسانی و اسلامی را دارای فضیلت ذاتی دانست و اظهار کرد: رویکرد علم برای علم باید در زمینه سند نویسی لحاظ شود و بسیاری از مواردی که در دنیای امروز مورد توجه است از قبیل هوش مصنوعی در سند دیده نشده است.
در ادامه دکتر جوارشکیان، رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به فصول نقشه جامع علمی کشور گفت: در هر مقطعی برای تنظیم وضع موجود و ارایه چشم انداز آینده، چاره ای جز سندنویسی وجود ندارد و توقع در این اسناد تعیین اولویت ها و راهبردها است.
وی با توجه به اهمیت علوم انسانی در حوزه های حکمرانی و اینکه ماهیت و هویت نظام حکمرانی توسط علوم انسانی تعیین می شود، باید برای ایجاد گفتمان تحول در علوم انسانی اقدامات جدی انجام شود.
دکتر جوارشکیان به جایگاه معارف اسلامی در سند اشاره کرد و ادامه داد: مولفه های تربیتی در سند دیده نشده است در حالی که تحول به واسطه تربیت اتفاق خواهد افتاد.
رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی اظهار کرد: در نقشه جامع علمی کشور به فلسفه اسلامی به عنوان مادر علوم توجه نشده است و همچنین به بحث معارف اسلامی نیز بدون ارتباط با سایر علوم و به صورت جزیره ای پرداخته شده است.
شایان ذکر است این نشست با ارائه پیشنهادات و نظرات حاضرین در خصوص روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور به پایان رسید.