دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان مشاور فناورانه در میدان نفتی بینک یکی از میادین نفتی جنوب کشور با ظرفیت تقریبی2 میلیارد و 900 میلیون بشکه انتخاب شد.
دکتر ملک زاده، مدیر دفتر توسعه و انتقال فناوری در خصوص این خبر گفت: از اوایل سال 95 موضوع توسعه همکاری ها با وزارت نفت بطور جدی در دانشگاه مطرح و قبل از واگذاری مسئولیت توسعه فناوری ازدیاد برداشت میدان نفتی بینک، کلان پروژه های « توسعه فناوری بهبود تصویرسازی زیرسطحی در اکتشاف منابع هیدروکربونی در حوضهرسوبی کپهداغ»، «تفسیر کمی لرزهای در جنوب دشت آبادان» و مشارکت دانشگاه در «مگا پروژه الفین» به عنوان دانشگاه همکار تعریف و در دست اجرا می باشند.
وی با اشاره به ظرفیت های علمی و اجرایی دانشگاه فردوسی مشهد به ویژه گروه مهندسی شیمی، گروه شیمی، گروه زمین شناسی و پژوهشکده های نفت و گاز و مرکز زمین لرزه شناسی به عنوان پتانسیل های علمی همکاری با وزارت نفت، اظهار کرد: برنامه توسعه فناوری ازدیاد برداشت در این میدان با شبکه سازی دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان فعال درحوزه نفت و گاز و شرکت های خدمات فنی و مهندسی با بهره گیری از همکاری شرکتهای بین المللی برای ایجاد شبکه نوآوری صنعت نفت اجرایی خواهد شد. فرآیند ایجاد، انتقال و بومی سازی فناوری در این طرح آثار اقتصادی، اجتماعی، علمی و تکنولوژیک قابل ملاحظه ای برای استان خواهد داشت..
در ادامه دکتر امین شهیدی، رئیس پژوهشکده نفت و گاز دانشگاه فردوسی مشهد و مجری طرح با بیان اینکه پیش از این 9 میدان برای بررسی و بهبود عملکرد در اختیار دانشگاه ها قرار گرفته است، خاطر نشان کرد: میدان نفتی بینک که بین بندر گناوه و بندر دیلم در حاشیه خلیج فارس قرار دارد و در سال 1328 کشف و در سال 1346 مورد بهره برداری قرار گرفته است، دومین مگاپروژه ای است که مسئولیت آن به دانشگاه فردوسی مشهد واگذار شده است.
دکتر امین شهیدی نقش دانشگاه در این مگاپروژه را توسعه ذخیره قابل استحصال نفت دانست و یادآور شد: این میدان 2 میلیارد و 900 میلیون بشکه نفت اولیه دارد که از این مقدار ، 700 میلیون بشکه با انرژی خود مخزن استخراج می شود، که این میزان 24% ظرفیت بازیافت است و بقیه در زیر زمین باقی می ماند که مسئولیت افزایش ضریب بازیافت مخزن به دانشگاه واگذار شده است.
وی ادامه داد: دانشگاه فردوسی مشهد این طرح را برابر شرح خدمات تعیین شده در 5 فاز 1) شناخت چالش های میدان و غربالگری اولیه و پیشرفته 2) مدل سازی و شبیه سازی مخازن و ارزیابی اقتصادی 3) طراحی و اجرای پایلوت آزمایشگاهی 4) اصلاح مدل شبیه سازی مخزن و طراحی پایلوت و ارزیابی اقتصادی 5) نظارت بر اجرای پایلوت میدانی با استفاده از همه ظرفیت های موجود پیگیری و اجرا می نماید.
گفتنی است خبر این واگذاری در اواخر سال 98 ابلاغ شده است و در حال حاضر بحث حقوقی انعقاد قرارداد دانشگاه در حال پیگیری است.