به منظور ارتقای سطح حمایت های مالی و معنوی هدفمند در پروژه های دانشجویان دوره دکتری (رساله دکتری PhD و تخصصی) و همچنین بهبود استاندارد های تدوین، دفاع از پیشنهاده ها، نظارت بر مراحل اجرای رساله ها و ارتقای بروندادهای نمایه برتر مربوط، این دستورالعمل تدوین گردیده است

1)تعاریف:

معاونت: معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد.

رسته های پژوهشی: مجموعه هایی از رشته های دانشگاهی (طبق مصوبه مورخ 08/10/1398 هیات رئیسه دانشگاه) که از نظر پژوهشی همگرا بوده و دارای قرابت های موضوعی و تکنیکی می باشند. این گروه بندی شامل شش رسته زیر می باشد: 1) رسته پژوهشی علوم انسانی 2) رسته پژوهشی علوم اجتماعی 3) رسته پژوهشی علوم نظری 4) رسته پژوهشی شیمی و علوم مرتبط 5) رسته پژوهشی مهندسی 6) رسته پژوهشی علوم طبیعی و کشاورزی.

پروژه: رساله دکتری.

راهبری پروژه: شامل بررسی علمی و تصویب پیشنهاده پروژه ، بررسی و تصویب بودجه پیشنهادی با توجه به دستاوردهای فاخر مورد انتظار، تعیین ناظر برای نظارت بر حسن اجرای پروژه و دفاع، و پیشنهاد هیئت داوران برای دفاع نهایی پروژه.

کارگروه راهبری پروژه: در هر رسته پژوهشی، یک کارگروه تخصصی پنج نفره برای راهبری پروژه تشکیل می شود که می تواند هر نوع تغییرات جزیی لازم را در پیشنهاده ها (عنوان- مسأله- فرضیه- هدف پژوهش، و نیز بودجه و دستاوردهای مورد انتظار) درخواست نماید.

مجری پروژه: استاد راهنمای اول رساله می باشد. وی مسوول مستقیم دستاوردهای مستخرج از رساله است. در مورد مقالات، وی نویسنده مسوول و تعیین کننده ترتیب و ترکیب نویسندگان مقاله (با حفظ جایگاه دانشجو به عنوان نویسنده اول) می باشد.

همکاران پروژه: استاد راهنمای دوم و استاد(ان) مشاور رساله می باشد.

پروژه های آزمایشگاهی: پروژه هایی که به تشخیص کارگروه راهبری پروژه، قسمت عمده آن نیاز به کار آزمایشگاهی دارد.

پروژه های میدانی: پروژه هایی که به تشخیص کارگروه راهبری پروژه، قسمت عمده آن نیاز به حضور در میدان های عملیاتی و کارگاهی دارد.

پروژه های نظری: پروژه هایی هایی که به تشخیص کارگروه راهبری پروژه، در بخش عمده خود نیاز به هزینه های آزمایشگاهی و میدانی ندارد.

2)اهداف:

                    2-1) تقویت فعالیتهای پژوهشی اعضای هیئت علمی دانشگاه برای دستیابی به دستاوردهای برتر در تولید دانش و گسترش مرزهای دانش.

2-2) هدفمند سازی انجام رساله های دکتری در راستای محورهای پژوهشی اولویت دار فرادستی.

2-3) ایجاد کانون های هم افزا بین فعالیت های پژوهشی اعضای هیآت علمی در هر رسته پژوهشی.

2-4) استاندارد سازی، تدوین و اجرای پیشنهاده های رساله با مهیا کردن فضای حرفه ای در رفع نیازهای کشور.

2-5) مدیریت منابع پراکنده حمایتی در پروژه های دانشجویی در جهت ارتقای سطح حمایت از نیازهای مستقیم پروژه ها.

3)تشکیلات:

3-1) شورای پژوهش و فناوری دانشگاه و یا کمیسیون تخصصی تحصیلات تکمیلی: این شورا و یا کمیسیون تخصصی آن، کماکان مسئولیت تدوین مقررات مرتبط به امور پژوهشی تحصیلات تکمیلی را به عهده دارد.

        3-2)  شورای تحصیلات تکمیلی گروه کماکان مسئولیت ها و وظایف خود را طبق مقررات دانشگاه و نیز تخصیص اعتبار طبق مصوبات آیین نامه طرح پژوهه به عهده دارد.

       3-3)  کارگروه راهبری پروژه ها: در هر یک از شش رسته پژوهشی یک کارگروه تخصصی پنج نفره برای راهبری پروژه تشکیل میشود. ترکیب کارگروه متشکل از سه نفر اعضای ثابت (با حکم معاون پژوهش و فناوری دانشگاه) و دو نفر متغیر خواهد بود که مرتبط به هر پروژه توسط مدیر گروه مربوط معرفی می شوند. اعضای کارگروه می توانند از اعضای هیات علمی بیرون از دانشگاه باشند. حق الزحمه داوری و بررسی پروژه ها توسط اعضای کارگروه راهبری پروژه ها، از اعتبارات پژوهشی دانشگاه تامین و پرداخت می گردد.

4)فرایند اجرایی: فرایند اجرایی توسط مدیریت پژوهشی دانشگاه طی شیوه نامه اجرایی جداگانه ای تدوین و ابلاغ می گردد.

5)اعتبارات حمایتی از پروژه:

5-1) سقف اعتبار حمایتی از پروژه: سقف اعتبار حمایتی برای بخش های مختلف هر پروژه طبق جدول زیر تعیین می گردد:

نوع پروژه

سقف اعتبار برای حمایت دانشجویی و هزینه های اجرای پروژه (میلیون ریال)

اعتبار حمایت دانشجویی

اعتبار هزینه های اجرای پروژه

نظری        

120

0

0

میدانی      

120

40

0

آزمایشگاهی

120

0

200

   

 5-2) حمایت های مصوب قبلی از تمامی رساله ها (طرح های شماره 3) کماکان طبق روش قبل از منابع پژوهه استاد(ان) راهنما با تصویب شورای تحصیلات تکمیلی گروه صورت می گیرد.

5-3) اعتبار حمایت دانشجویی حداکثر 120 میلیون ریال می باشد و در 4 قسط متناسب با کار انجام شده و به تشخیص و تایید مجری پروژه قابل پرداخت است.

6) مبالغ مندرج در جدول برای سال های آینده، متناسب با نرخ تورم و به پیشنهاد معاونت و تصویب شورای پژوهش و فناوری دانشگاه قابل بازنگری است.

   7) این دستورالعمل در 7 بند در جلسه مورخ 24/04/1399 شورای پژوهش و فناوری دانشگاه تصویب و برای رساله هایی که تاریخ دفاع از پیشنهاده آن ها، اول مهر ماه 1399 به بعد می باشد اجرایی است.

 

scientometrics

سامانه اطلاعات علمی اعضای هیات علمی

support

تسهیلات پژوهشی ویژه ستادها