در راستای حمایت از پژوهشهای بینرشتهای و چندرشتهای برای حل مسائل و پاسخ به نیازهای کشور و همچنین پرداختن به پژوهشهای تحولآفرین و فرصتساز، بنیاد ملی علم ایران از تشکیل خوشههای پژوهشی چند تخصصی با محوریت اساتید برجسته کشور و تشکیل تیمهای همگرا حمایت مینماید.
* در انتخاب نهایی خوشههای دریافتکننده این اعتبار پژوهشی، پرداختن به نیازها و موضوعات پژوهشی روز و تحولآفرین و کیفیت فعالیت علمی ۵ سال اخیر درخواستکنندگان مدنظر قرار میگیرد.
* ارائه و راهبری یک خوشه پژوهشی چند تخصصی با ارائه یک طرح پژوهشی ملی یا کاربردی، یا نوآورانه با همکاران داخلی و خارجی متفاوت است. سرپرست خوشه باید با راهبری چند تیم علمی در تخصصهای مختلف ولی همگرا، بر مبنای پژوهش و بهکارگیری روشهای علمی یک خدمت برجسته در حل مسائل کشور را ارائه نماید، یا جبههای نو و تحولآفرین و فرصتساز از پژوهش را در کشور بگشاید. نمونه خروجیهای مورد انتظار از خوشهها در تراز ملی و بینالمللی مانند: راهبری طرح ریشهکنی فلج اطفال؛ راهبری علمی پروژه تولید و تجاریسازی واکسن کرونا؛ تولید بومی سیمکارت تلفن همراه؛ ساخت تراشههای مورداستفاده در کارتهای هوشمند؛ راهبری پروژه ساخت ماهواره؛ تولید و تکثیر نژاد بومی مرغ گوشتی؛ تولید و عرضه بومی داروی انسولین؛ تولید سلولهای بنیادی القایی (نمونهای از پژوهشهای تحولآفرین و فرصتساز درگذشته)، تحقیق و توسعه فناوری شارژ بدون سیم باطریها (نمونه دوم از پژوهشهای تحولآفرین و فرصتساز)، و … میباشد.
- تاریخ فراخوان:
- آغاز فراخوان: ۱۱ آذرماه ۱۴۰۲
- پایان مهلت ارسال طرحهای پژوهشی: ۳۰ دی ماه ۱۴۰۲ (این زمان تمدید نخواهد نشد)
- اعلام نتایج نهایی: پایان اسفند ۱۴۰۲
- آغاز پروژههای پژوهشی: فروردین ۱۴۰۳
- مبلغ حمایت:
- بهازای هر خوشه اعتباری برای مدت ۳ سال تخصیص مییابد. ادامه حمایت در سالهای بعد بر اساس ارزیابی سال قبل خواهد بود. تمدید پس از سال سوم، حداکثر تا سال پنجم در شرایط خاص و پس از ارزیابی دستاوردها ممکن میباشد. سقف مبلغ حمایت از هر خوشه در سال اول ۱۵ میلیارد ریال و در سالهای بعد بر اساس شرایط تورم متغیر خواهد بود.